Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НДК се откри Панаирът на книгата

По този повод сме поканили председателят на асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров:
Вече всички почитатели на книгите могат да дойдат на панаира всеки ден от 10 до 20 часа с много богата литературна програма. Това е 41-ят Международен панаир на книгата и е най-голям за България. Има 180 изложители, разполагаме с площ над 1300 кв. м., има интересно чуждестранно участие – Скандинавските страни, Унгария, Чехия, Иран, Китай е представен през институт „Конфуций”. Интересното е, че Москва присъства самостоятелно, отделно от Русия. Те имат много богата културна програма, която се случва на партера на НДК с представяния на книги, филми, мултимедийни програми, в широк обхват е представена руската култура.
Ще бъдат връчени наградите „Златният лъв” за най-добър издателски проект на 11 декември.
Може би най-интересно е, че успоредно с Международния панаир ще върви Първият международен литературен фестивал. Решихме, че вече сме дорасли за такъв фестивал, даже сме закъснели с него. Върви паралелно с панаира, за да може да се възползва от популярността на събитието. Надяваме се във времето да стане толкова популярен, че по-скоро той да привлича основния интерес, а търговската част да бъде придатък към него.
Този първи фестивал е посветен на балканските литератури. Това е и заради основният партньор – Международната литературна мрежа „Традуки” – една фондация субсидирана от немскоезичните европейски държави, но с много голям афинитет и акцент към балканските литератури и обмен на информация и събития за автори от Балканските страни. Участват 54 автори, повечето от които са вече издавани в България.
Партньор е Софийска община, която спонсорира фестивала с 5 хиляди лв. и „Традуки” – със сума над 10 хиляди лева. Не че сумите са кой знае колко мащабни, но е добре да се казват имената на добрите герои в това много добро начинание. Със завист гледаме към Първият международен литературен фестивал в Румъния. Неговият бюджет беше 1 млн. лева, но пък ние претендираме, че нашата културна програма е не по-лоша от тяхната. Всеки ден от 13 до 20 часа програмата е уплътнена от днес до неделя. Ще има и поетични вечери след 20 часа. Иначе всичко друго се случва в НДК и на четирите етажа. Всички издатели са обещали отстъпки. Входът е свободен за всички събития.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна