Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на тангото

По този повод днес ще има няколко събития, които заслужават внимание. Мястото е Интерпред, зала „София” – прожекция на филма „Милонгеро”, танго-валс с традиционна танго музика от 20 часа, а от 22.30 започва шоу „Демокрация” на специалните гости: Флако Дани от Аржентина и Лучия Мирозан от Румъния. Ако искате да се включите в това шоу, ще трябва да сте облечени доста елегантно. Всъщност заради „Деня на тангото”, който отбелязваме на 11 декември, писателката Капка Касабова е специално в България в рамките на Панаира на книгата. Тя представя своята нова книга „Дванайсет минути любов”, която е заредена със страстта към тангото. За „Нашият ден” сподели:
„Една вечер влязох в един бар и видях двойка да танцува танго. Не беше представление, танцуваха за себе си. От тази вечер нататък животът ми се промени. Имах желание и аз да танцувам като тях, с едно такова екстазно изражение на лицето, на тази сърцераздирателна музика. Моментът беше драматичен, като самото танго. След това последваха 10 г. на фанатично търсене на танго усещането.
Тангото е изключителен дар за един читател, тъй като е метафора за самия живот. Светът на тези, които обичат тангото, е един огледален свят изпълнен с отражения, някои от които са изкривени, което го прави още по-интересен. Това сама по себе си е една богата и стара култура – културата на тангото, създадена в Аржентина и Уругвай преди доста повече от век. А като преживяване, както се досещате от известното в тангото клише в образа на двама притиснати танцуващи, е голяма тръпка.
От самото начало тангото е танц и музика за непринадлежащите. Започнало е като музика на емигрантите в новия свят, хора без собствена музика, религия, култура.
Те създават тангото и то става символ на този нов свят. Заради това тангото е толкова меланхолично, но и пълно с надежда.
Историята му вече има доста етапи, но в най-новата история на тангото феномен през последните 15 г. е възраждането му по цял свят като култура. Говоря за тангото като хоби, като страст, като социален феномен. Това което го прави магнит за хора от най-различни части от обществото е факта, че тангото е един демократичен танц. Можеш да пристигнеш като напълно начинаещ на 90-годишна възраст човек и никога преди това да не си танцувал, но тангото ще те приеме.
Днес е международния ден на тангото и се празнува по цял свят, както и в София. Довечера ще има танго - бал в зала „София” на Интерпред, с участието на известен аржентински танцьор и богата музикална програма. Дори и не танцуващите ще намерят какво да видят и преживеят там.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна