Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на труда в началото на 2014 – кой има шанс

С много надежди за пазара на труда започна новата 2014-та. Не защото няколко европейски държави отвориха за нас своите трудови пазари, а защото от икономиките на света идват сигнали за по-добри времена. Гуруто на америксанската икономика Нуриел Рубини, известен с прогнозите си за срива на капиталовите пазари, в първите дни на годината заяви че „икономиката в световен мащаб започва да се надига умерено“ и очаква това да продържи и през следващата година.
И българските работодатели са по-оптимистично настроени. Бизнес климатът у нас - според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал – ще запази своята макроикономическата си стабилност, много от регулаторните режими, които задушават бизнеса ще бъдат облекчени или изцяло отменени, което п ък ще доведе до обръщане на тенденцията към увеличаване на заетостта у нас.
Заговори се за сериозни реформи в българското образование, което да подготвя кадри за пазара на труда още след 18 год. вързаст чрез възстановяване на професионалното образожвание, а висшите училища да се обвържат по-тясно с бизнеса.
Как всичко това ще се отрази на пазара на труда у нас? И какви са сигналите, които той дава в първите дни от новата година? Кои са професиите, към които трябва да насочим децата? И има ли изчезващи професии – у нас и по света? За това разговаряхме с Павел Хаджиев – мениджър подбор на персонала в „Джобтайгър“.
По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна