Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър пред екокатастрофа заради рушенето на бреговете

Екокатастрофа заплашва Кипър, ако не се вземат спешни мерки за укрепване на бреговете му. Те включват разрушаване на незаконните вълноломи, изградени от собствениците на хотели край Средиземно море.

40% от бреговата ивица на Кипър се руши под въздействието на ерозията. Всяка година Средиземно море "изяжда" около 50 сантиметра от крайбрежния пясък и земя, а някои райони са изгубили във водите по близо 2 метра на година.

Стряскащите данни бяха изнесени от комисаря по околната среда на Кипър Йоанна Панайоту. Според нея проблемът с ерозията на острова е изострен в последните години от глобалните климатични промени в комбинация с човешката дейност. Необходими са незабавни действия за спиране на тази тенденция и възстановяване на бреговете, казва екокомисарят. Ако не се предприемат спешни мерки островът, за който морският туризъм е най-доходоносното перо в икономиката, ще продължи да губи своите плажове.

В много крайбрежни зони е започнало осъществяване на проекти за укрепване на бреговете, като финансирането им се поделя наполовина между държавата и съответната община. Проектантско проучване трябва да установи точния тип на вълноломите, подходящи за изграждане в крайбрежните зони.

С цел запазване на пясъчната ивица собственици на хотели край морето са изградили свои вълноломи, но много от тези проекти са незаконни и имат отрицателен ефект върху околната среда. Затова сред мерките, които ще бъдат приети, е премахването на тази незаконна инфраструктура. Само в района на най-големия крайбрежен център Лимасол предстои да бъдат разрушени 14 вълнолома.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна