Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: Възможно е да има второ увеличение на цената на въглищата след Нова година

Снимка: Архив

Възможно е да има второ увеличение на цената на въглищата след Нова година. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

Министър Стойнев подчерта, че има информация от първа ръка, че няма нагласа за протестни действия сред редовите миньори в "Мини Марица-изток". Всъщност извънредната пресконференция беше по повод подготвените протестни действия от следващата седмица на работниците в мините. Според министъра обаче няма настроения за протестни действия. Той смята, че тези действия са инспирирани единствено от ръководството на КНСБ. Според него подготвеният протест има политически мотиви и има голяма опасност да доведе до срив в работата на самите мини:

Това ме навява на мисълта, че има нагласа на стачни действия е единствено и само от ръководството на КНСБ и ръководството на КНСБ трябва ясно да се определи на коя страна е. На страната на хората на труда, или на някоя друга страна, от която може би очаква нещо. Моето мнение е, че тази стачка, евентуално ако я има следващата седмица, ще бъде ясно доказателство, че се подменя реалността, защото конкретно за "Мини Марица-изток" до края на тази седмица, най-късно в началото на следващата седмица, ще постъпят 60 млн. лв. в дружеството. Ръководството е уведомено и синдикатите също.

Стойнев подчерта, че сега в мините са работи на четири смени, всички заплати са разплатени, а за месец октомври в "Мини Марица-изток" ще има рекорден за последните четири години добив от 3,5 млн. тона въглища.

След Нова година може да има и второ увеличение на цената на въглищата. Той подчерта, че дружеството вече се оздравява и ще остане държавно.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна