Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цонев: Не бих казал, че Реформаторският блок има право да монополизира дясното пространство

Снимка: БГНЕС

"Дясна алтернатива за България" все още не е решла за явяване на парламентарни и на евроизбори заедно. Това каза бившият министър на отбраната Николай Цонев по повод появата на новата гражданска платформа. Засега в нея влизат партиите "Нова алтернатива", Движение "Гергьовден", "Съюз на свободните демократи", БДС "Радикали", "Национално-инициативно политическо движение и гражданско участие в управлението на държавата". Цонев обясни и целта на формированието:

Цел да изработят национална доктрина с участието на всички граждански организации и можем да приемаме и индивидуални членове. Няма никакви политически ангажименти, всички, които милеят за държавата и биха желали да дадат своя принос за изработването на тази национална доктрина, биха били добре дошли при нас. Имаме желание тази доктрина да бъде дългосрочна, стратегическа, тъй като през последните години имахме като държава няколко цели като влизането в НАТО, след това влизането в ЕС, а в момента смятаме, че политическите ръководства на всички правителства, които са след влизането ни в Европейския съюз, нямат ясна перспектива и ясна цел, която си поставят пред себе си. И може би затова ние се обединихме около гражданската платформа с цел да поставим въпросите, които стоят пред обществото, и да изработим този интелектуален и експертен продукт, който да предложим и да бъде прието естествено, с цел всяко правителство, което идва, да не започва отново и да свършва след това с него.

Hие ще обединим труда и желанията, и посланията, и предложенията, които ни бъдат дадени, и ще ги предоставим на обществото. Нормално е в една демократична държава винаги да има такива обединения на гражданите. Защото гражданите, те също имат желание да участват в политиката.

Запитан дали "Дясна алтернатива за България" не се явява пряк конкурент на Реформаторския блок, Цонев коментира:

Не бих казал, че Реформаторският блок имат право да монополизират дясното пространство в България. Ние просто предлагаме алтернативна гражданска платформа. Хората имат право на избор. Разликата между Реформаторския блок и "Дясна алтернатива за България" е, че те са изцяло, изключително, само от политически субекти, докато при нас може да се членува и със сдружения, може да се членува и индивидуално с експерти, които не биха искали да се ангажират с отделни политически партии, тъй като и в последно време не е много популярно човек да се занимава с политика.

Според Цонев и обединението страната ни е в криза:

Ясно е, че с тези митинги не могат да ни убедят управляващите, че хората желаят те да бъдат управлявани. Имаме конкретно предложение – това правителство да си подаде оставката, да бъде избрано експертно правителство със срок, примерно, до една година и да бъдат насрочени следващите парламентарни избори. По отношение на бежанската вълна смятаме, че държавата ни, независимо какво е правителството, не е била подготвена и не е готова да посрещне бежанската криза. Много просто, ще ви дам пример. Ако един населен пункт, независимо от какъв ранг е, с около 10 000 души, е заплашен от някаква производствена авария или земетресение се е случило и трябва да бъде евакуиран, то след като не можем да се справим с 8000 бежанци, значи ние не бихме се справили и с този проблем. Тоест, трябва да видим мястото и ролята на Гражданска защита, която се намира в МВР, сега се нарича "Пожарна безопасност и защита на населението", и дали те са способни да си изпълняват функциите и задълженията.

Той коментира и взетите от правителството мерки по отношение на бежанците:

Това трябваше да бъде направено още преди 6-7 месеца, когато да бъде спрян потокът на нелегалните имигранти. Иначе ние смятаме, че бежанците, които влизат в страната ни, хора, които са прокудени от съвсем естествени причини от тяхната страна, ние трябва да ги приемем, по най-бързия начин да им дадем статут и те да преценят дали ще продължат пътя си към Европа, или ще останат в България. 

От "Нова алтернатива" точно преди два месеца направихме конкретно предложение към правителството. Това предложение ние сме го внесли в Министерство на отбраната да бъде внесено през Министерство на отбраната в КСНС. Тъй като в Министерството на отбраната има американска технология, която доста бързо строи жилища и всякакъв вид закрити площи и тъй като Министерство на отбраната е предвидило за екипа, който ще използва тази технология, да бъде обучаван в първите два-три месеца на следващата година, да бъдат извикани такива подготвени екипи от нашите съседни държави, тъй като и трите съседни държави - членки на НАТО имат такава технология, имат подготвени екипи, не е нужно да чакаме да се обучават нашите военнослужещи. По-добре да бъдат извикани екипи, да бъдат определени райони и там, на тези райони от бивши поделения, в които наново, начисто да бъде използвана тази технология, да бъдат построени и жилищни помещения, и училища, и магазини, и поликлиники и т.н. Тази технология строи 1000 квадратни метра на ден. 46 долара на квадратен метър струва строежът с тази технология.

Твърдо сме против тези ксенофобски прояви, които са в последно време, но те се дължат пак на същата причина. Тъй като държавата не може да се справи с бежанската вълна, държавата не може да се справи с проблем, който й възникна за 8-10 хиляди души, и тогава усещането за сигурност в хората, в обществото, се намалява и хората започват да избиват към националистическата идея. Това е. Ако държавата дава сигурност на хората, те не биха тръгнали срещу други свои съграждани и други, които пребивават временно, да направят някакви изстъпления.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна