Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 100-годишнината от рождението на поета Асен Босев

Снимка: Архив

100-годишнината от рождението на известния детски поет Асен Босев беше отбелязана в родното му село Руска Бела, община Мездра. Беше почетено и делото на неговия брат Крум Босев, който е първият българин, достигнал Северния полюс.

По повод юбилея пред родната му къща в с. Руска Бела бе открита паметна плоча. Тя е дело на известния скулптор Тошко Иванов.

На честването присъстваха роднини на Асен Босев, както и представители на Съюза на българските писатели и на мездренската общественост.

Синът му Красимир каза:

Скоро слушах един запис от 1983-а година на татко с мои познати. В един момент видях как им се насълзиха очите, защото те чуха как говори едно 70-годишно дете. Неговото послание беше, че едно от най-ценните неща е усмивката.

Част от творчеството му остава едно впечатление, че той е бил политически ангажиран, което аз няма как да отричам, но по повод тази годишнина аз се поразрових и се обърнах към комисията по досиетата и се оказа, че дядо ми е бил следен от комунистическия режим, каза внукът на Босев.

Слово за обичания детски автор произнесе литературният критик акад. Благовеста Касабова:

Един от основоположниците на съвременната поезия за деца. Стиховете му повече от половин век са търсени и обичани и от малките читатели и до днес са актуални.

По публикацията работи: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени