Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозанов: Националистическо говорене може да има като диалог в медиите. Д-р Михайлов: Тези гласове не могат да бъдат запушени

Георги Лозанов
Снимка: БГНЕС

От законова гледна точка е недопустимо в медиите да звучи враждебна реч. Под "враждебна реч" се разбира реч, която оневинява или подтиква към насилие и жестокост. Нашият мониторинг направи анализ и враждебна реч нямаше. Това каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" председателят на СЕМ доц. д-р. Георги Лозанов по повод явяването на националист в телевизионно предаване по БНТ:

Законът казва ясно къде трябва Съветът да се наложи – когато ясно прозвучи враждебна реч и когато няма плурализъм на гледните точки. Националистичното говорене, когато е част от един дебат, както е в случая с "Референдум", когато не му се дава просто трибуна, за да налага и излага собствените си възгледи, а му се опонира и се защитава в диалог толерантността, тогава няма как то да не бъде част от медийното говорене в днешна България.

Лозанов е на мнение, че трябва да се гонят говорителите на речта, а не медиите, които са й дали трибуна.

Д-р Николай Михайлов допълни по темата: Тези гласове не могат да бъдат запушени и това наистина е утопия. Те са тук, защото представляват представителство на мнозина в България. В период, в който обществото е в много голяма криза, институциите са делигитимирани, такъв тип гласове, които идват от българската почва, директно от органиката, от кипналата кръв на хора, които не си поплюват и се отказват да мислят абстрактно в категориите на толерантността и европейската директива, тези хора ще се увеличават по брой и ще се настанят, включително в публичните пространства и няма кой да ги изгони.

Според учения в обществото ни има страх, че не можем да се справим на държавно ниво с такъв проблем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна