Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2014-а стартира Национална програма за интегриране на бежанците

Във Велинград се провежда кръгла маса на тема "Интеграция на бежанците в България" в условията на засилен бежански поток, организирана от Върховния комисариат за бежанците на ООН, Държавната агенция за закрила на детето и Държавната агенция за бежанците у нас. Целта е институциите да взаимодействат помежду си и да координират действията си, като се включи и местната власт в интегрирането на бежанците.

По време на кръглата маса стана ясно, че от 1-ви януари 2014-а година ще заработи Национална програма за интегриране на бежанците, която освен София, ще обхване още 2-3 града в страната. Тя ще обхване 1000 бежанци, но финансирането все още не е уточнено. Предложението е за 1 милион лева годишно, като програмата е за период от 3 години.

Стана ясно още, че най-уязвимата група при бежанците са децата. Те вече са около 3 хиляди, а 100 са без придружител. Повечето от непридружените деца са на възраст между 15 и 17 години и за тях е обособен етаж в приемателния център в "Овча купел".

На форума участва и заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Той обясни, че през последните дни се наблюдава засилване на бежанския поток:

Това се дължи на пренасочване на каналджиите към по-трудни места и на практика те излагат на опасност живота на нелегалните имигранти. Те трябва да минават през гориста и почти непроходима местност около Малко Търново и река Резовска. Командировани са 1139 полицаи от вътрешността на страната./…/Обнадеждаващото е, че днес няма нито един случай на преминал нелегално границата.

Репортажа на Невена Петрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени