Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Бончева: Комисията по досиетата няма да бъде закривана

Комисията по досиетата да бъде закрита. За това настояват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса в писмо-декларация до председателя на Народното събрание. Искането подкрепят и от Националната асоциация „Сигурност“ и от Асоциацията на разузнавачите. Според представители на тези организации Комисията по досиетата дели хората на добри и лоши и е изчерпала своята дейност. Те смятат още, че дейността й води до ограничителни и лустрационни действия, които са противоконституционни и противоречащи на общоприетите норми на вътрешното и международното право.

Председателят на Националната асоциация „Сигурност“ полк. Чавдар Петков се съмнява в критериите, по които работи Комисията по досиетата:

Като са толкова морални от Комисията, нека да обявят персоналната вина на тези хора и да ги дадат на съд, за да носят наказателна отговорност. Ние знаем, че всички тези хора – офицери на Република България, са служили честно и почтено на своя народ и са пазили сигурността на българската държава. Неколкократно сме отправяли писма до Комисията да се даде точна и обективна оценка за работата на тези хора, но отговор не сме получили. Дава се възможност на няколко псевдожурналисти и политолози да вадят избирателно досиета и да хулят труда на хиляди достойни български офицери.

В предаването „Нещо повече“ един от членовете на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, препоръча на хората, изпратили писмото, по-добре да се занимават с внуците си, отколкото да коментират неща, които не познават. Според нея твърденията на представители на различните организации не отговарят на истината:

Те искат да бъдем съдници, ние не сме такива. Ние просто информираме обществото за това, което се случва. Комисията няма да бъде закрита.

Интервюто с Екатерина Бончева, както и репортаж по темата, можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна