Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно такса от 20% върху приходите от възобновяеми източници

Депутатите гласуваха окончателно въвеждането от следващата година на такса от 20% върху приходите от производството на възобновяемите енергийни източници. Ако таксата не бъде внасяна, ще се начислява лихва, а ако бъдат посочени неверни данни, ще се налага имуществена санкция от 5 до 10 хиляди лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 7 до 15 хиляди лева, решиха депутатите.

Очакваните приходи за бюджета от таксата са за 150 милиона лева. С утвърждаването на таксата беше гласувана окончателно в третия ден на дебати по бюджета и приходно-разходната рамка за 2014-а година. Над 19 милиарда са предвидените приходи, а планираните разходи са за близо 9 милиарда лева.

Депутатите записаха в нея допълнителни средства за харчене. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни за какво са средствата:

За структурни мерки и програми за развитие на образованието в размер до 100 млн. лв., в това число 22 млн. лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните ВУЗ-ове, определена в зависимост от комплексната оценка за качество на обучението и за увеличаване на диференцираните нормативи за издръжка на обучението в приоритетни, професионални направления. За програми за развитие на иновациите в размер до 20 млн. лв. За бойна подготовка и бойна готовност на видовете въоръжени сили в размер до 20 млн. лв. За инвестиции и програми в областта на енергетиката в размер до 150 млн. лв.

За първи път от години бюджетът на МВР е под 1 млрд. лв. Финансирането, според ГЕРБ, не е съобразено с новия закон, който се подготвя.

Бюджетът за отбрана беше приет без исканите от ГЕРБ допълнително 60 млн. лв., за да се покрие недостигът.

Депутатите гласуваха 29 млн. лв. повече в бюджета за здраве.

Не беше приета идеята на ГЕРБ парите за заетост да бъдат увеличени. От левицата увериха, че заетостта остава основна грижа на управляващите. За финансирането на борбата с младежката безработица, например, ще се разчита и на около 110 млн. евро от ЕС.

Обсъждането на бюджета на Народното събрание предизвика емоции в залата и размяна на реплики между Цецка Цачева от ГЕРБ и Александър Паунов от БСП заради предложението на левицата да бъде намален бюджетът на парламента.

Или сте решили, че няма нужда от Народно събрание, няма нужда от парламентаризъм, стигат указанията на "Позитано" 20 и опорните точки. Вие от вашата комунистическа партия ни предизвикахте, заяви от трибуната Цачева.

Госпожо Цачева, аз съм бил секретар на партиен комитет и сте много ниска по партиен пагон от мен. Самата ви реторика е като на партиен секретар и си личи, че дълго време сте възпитавани като член на БКП, но най-мразя ренегатите, които се правят на демократи, отговори Александър Паунов. 

Председателят на парламента Михаил Миков предложи бюджетът на парламента да бъде намален с 600 хиляди лева. Той обясни предложението си с ограничаване на разходите и ненужното строителство на нова пленарна зала:

Народното събрание харчи изключително много хартия, ненужно много хартия, включително след това плаща такса смет за тази хартия. Крайно време е да се преминава към електронизация на дейността. Тази година получихте лаптопите. Смятам, че не е подходящо сега да започнем строителството на пленарната зала. Разходът за обекта е планиран за 26 милиона. Строителството не е възможно да се реализира в относително къс срок, а самата опозиция казва, че този парламент няма особено дълъг живот.

Цецка Цачева обясни, че не е против намаляването на парите, но за да се постигнат ефективните резултати на другите парламенти, е необходимо и инвестиране. В този емоционален спор министърът на финансите Петър Чобанов благодари за предоставените икономисани пари от депутатите за тази година:

Искам да благодаря на председателя на Народното събрание за жеста, който направи към българските пенсионери, така че след четири години те наистина отново да видят онзи лъч на надеждата, който ги крепеше преди това. Да видят коледните добавки, които наистина са много важни за тях и идват в точния момент.

С повече пари през 2014-а година ще разполагат ДАНС, НСО и НРС. Бюджетът на ДАНС става 112 247 000 лв. догодина, докато през 2013-а г. той е 85 443 000 лв. Бюджетът на НСО за 2014-а г. е 32 984 000 лв. НРС също има увеличение на бюджета с 1 млн. лв. и така е 17 474 000 лв.

В хода на заседанието депутатите приеха на второ четене бюджетите на министерствата на културата и на околната среда и водите - съответно 120 739 600 лв и 43 954 300 лв. За 2014-а г. бюджетът на земеделското министерство е 209 381 500 лв. На транспортното министерство бюджетът е 248 104 100 лв., на спортното - 66 202 500 лв., на инвестиционното проектиране - 25 084 400 лв.

Приети бяха окончателно и бюджетите на БНТ, БНР и БТА за 2014-а г. Българската национална телевизия ще получи 65 147 000 лв. За БНР са предвидени 42 112 000 лв. Българската телеграфна агенция - 4 085 000 лв.

Не бе прието предложението на "Атака" националните радио и телевизия да не получат държавна субсидия.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна