Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Кацунов: Комисията по досиетата работи с бавни темпове и не обявява всички имена

Двайсет граждански организации изпратиха писмо до председателя на парламента Михаил Миков и до комисията по отбрана и сигурност в Народното събрание с предложение да бъде закрита Комисията по досиетата. Комисията следва да се заличи като административен орган, респективно нейните правомощия да бъдат силно редуцирани и ограничени, защото тази комисия разделя хората на добри и лоши, това е едни от аргументите в писмото. Чавдар Петров, председател на Национална асоциация "Сигурност" и един от подписалите писмото, каза в предаването "Неделя 150":

Решихме, че е крайно време да се сложи край на разединението на българския народ и българската държава, а да се върви към единение, каза Петров.

Според бившия член на Комисията по досиетата Валери Кацунов е необходима промяна в Закона за досиетата. По думите му, е добре да се приеме чешкият модел – всички имена да се обявят. В предаването "Неделя 150" Кацунов заяви, че Комисията се движи с бавни темпове и не всички имена се обявяват.

Ще ви дам прост пример. Когато обсъждахме хората, участвали във ВАК, по време на заседанието, което трая два дни, в първия ден минаха хора с първата буква на имената и стана ясно, че не чувам за лица, които за мене са били. И докато траеше заседанието, отидох отзад в картотеката и зададох въпрос на работещите там. Отговориха ми за едно конкретно лице. След това аз настоях и извадиха още шест. Ако не бях се сетил, тия общо седем души, щяха да потънат в историята, каза Кацунов.

На свой ред Чавдар Петров от Национална асоциация "Сигурност" повтори тезата си, че Комисията по досиетата трябва да бъде закрита.

Знаете ли, че при нас също има много сигнали, че от т.нар. "досиета" се вадят материали и се показва на публиката само този материал, който удовлетворява някой, заяви Петров.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна