Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2014-а пациентите с тумори на хипофизата отново остават без достъп до лъчелечение

През следващата година пациентите с тумори на хипофизата отново остават без достъп до лъчелечение. Това алармират в отворено писмо до президента, премиера, Здравната каса и Министерството на здравеопазването от Асоциацията по хипофиза.

 
В проекта за Наредба за основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, е отпаднала клиничната пътека за радиохирургия. Този факт, както и неадекватно ниското финансиране по съществуващите клинични пътеки за лъчелечение за догодина ще доведат до инвалидизиране на много пациенти с тумори на хипофизата.

В момента у нас 3500 души страдат от доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. Около 22% от тях подлежат на високо специализирано лъчелечение и радиохирургия. Това са тежки случаи, при които операцията е невъзможна или неуспешна, или не се влияят от лекарства.

Сега в страната функционират два апарата, на които тези процедури биха могли да се извършват. Предстои да заработят още 13. Причината те да не се използват е, че съществуващите клинични пътеки за лъчетерапия са ниско остойностени и колкото по-сложна е извършваната дейност, толкова по-големи са загубите за болниците. В България се предлага алтернативно лъчелечение с остарели методи и апаратура, при която бива облъчен и главният мозък на пациента.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна