Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на ДФ "Земеделие" предприема действия, за да не останат неусвоени пари

Ръководството на Фонд "Земеделие" увери, че предприема действия да се договорят максимално много европейски средства и да не останат неусвоени пари.

Намалява рискът за 278 милиона евро, за които преди време бе казано, че може и да не се усвоят. Част от средствата се насочват към проекти на общините, посочи Мирослав Николов, изпълнителен директор на Фонд "Земеделие".

Нашата цел беше възможно най-бърза обработка и съдействие от страна на Държавен фонд "Земеделие", така че общините да бъдат подготвени и да имат готовност да подадат заявки към Държавен фонд "Земеделие". От миналата седмица кметовете на общините идват при нас и сключват договори. Досега са сключени договори за сто милиона, като очакваме утре да бъдат сключени договори за още сто милиона лева.

Направен е график за изплащане на авансовите средства от Програмата за развитие на селските райони. Не е спряна работата и при обработката на проекти за фермерите. 150 милиона евро ще бъдат изплатени за агроекологичните плащания, увери Виолета Александрова, заместник-директор на Фонд "Земеделие".

Във фонда в момента има 243 заявки за плащане на обща стойност 56 милиона лева. С общо целия този фонд смятаме, че ние и заедно с агроекологичните плащания мисля, че ще ги спасим тези средства, които не са разплатени от месец септември досега, заяви заместник-директорът на Фонд "Земеделие" Виолета Александрова.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени