Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Царевец" е най-притегателното историческо място за туристите във Велико Търново

Със 140 хиляди повече от миналата 2012 година са туристите, посетили обектите на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Средновековната крепост "Царевец" отново е най-притегателното историческо място за българи и чужденци.

Близо 330 хиляди души са разгледали историческите места, музейните експозиции и средновековните църкви във Велико Търново и Арбанаси през цялата 2012 година. Сега само до ноември регионалният музей отчита 470 хиляди туристи в своите обекти като най-много българи и чужденци са влезли в крепостта "Царевец", каза главният уредник Соня Петрова:

Няма турист, който да посети Търново и да не бъде на Царевец, да види прекрасната гледка и да усети духа и величието на средновековния Търновград. Безспорно втора по посещаемост е църквата "Рождество Христово" и сякаш тя се конкурира с новата атракция, мултимедиен посетителски център Царевград-Търнов, но не можем да пренебрегнем и интереса на българите към царската църква "Свети 40 мъченици". Много от нашите туристи преоткриха и "Свети Петър и Павел", старата митрополитска църква.

Туристите дошли във Велико Търново могат да посетят крепостта "Царевец" и в дните на коледните празници. На 31-и декември тя ще бъде отворена от 9 до 13 часа, а на 1-ви януари 2014-а година от 12 до 17 часа.
По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени