Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силви Гийом: Българското правителство не е спазило европейското право и е погазило правата на личността

След като по време на специален дебат в Страсбург евродепутати изразиха сериозно безпокойство от последните промени в унгарската конституция заради сериозното й отклоняване от европейското право, а от Еврокомисията я заплашиха със санкции, Унгария заяви готовност за известни отстъпки, които да успокоят европейските институции. Пред Франс прес унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е отворен за компромис по текста, възпрепятстващ големите партии да водят предизборна кампания в частните телевизии, и по този, който упълномощава единствено председателката на Националната съдебна служба да прехвърля по свое усмотрение съдебни дела в различни съдилища в страната.

По първия въпрос сме готови да добавим изключение, което постановява, че новите правила няма да се отнасят за eвропейските избори. А щом Евросъюзът иска прехвърлянето на дела да не засяга случаите, в които участва Съюзът, с удоволствие ще предложим решение, каза Орбан, но предупреди, че унгарското правителство няма да отстъпи в намерението си да въведе потенциален данък, с който може да бъде обложено населението, ако се наложи Будапеща да плаща глоба след процедура за нарушение от страна на ЕС.

Българското правителство не е спазило европейското право и е погазило правата на личността и личния живот на българските граждани като е подслушвало незаконно свои опоненти, журналисти и бизнесмени, заяви заместник-председателят на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Силви Гийом пред Радио Франс ентернасионал. Заради тези притеснения от Партията на европейските социалисти настояха Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи да направи специално проучване на случващото се в България. Срещу това възразиха от Европейската народна партия. Лидерът на десните евродепутати призова европейските институции да не бъдат ползвани като сцена на вътрешнополитически дебати в страна от общността, в която предстоят избори.
 

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна