Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обсъжда дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас

Комисията по граждански свободи на ЕП ще гласува днес два законодателни акта, засягащи правата на търсещите убежище, по които представители на парламента и на страните–членки са постигнали неофициално съгласие. И по двата текста – за единната процедура в ЕС за даване на бежански статут и за базата данни с пръстови отпечатъци на бежанци и нелегални имигранти – Европарламентът успя в преговорите със Съвета да гарантира по-добра закрила за хората, търсещи убежище.

Преработените разпоредби относно даването на бежански статут имат за цел да премахнат сериозните различия в отношението към търсещите убежище между отделните страни–членки. Новите правила ще гарантират, че хора със специфични нужди (поради своята възраст, пол, сексуална ориентация, увреждания или заболявания) ще получат адекватна подкрепа. Националните власти също така ще трябва да определят лице, което е квалифицирано да представлява децата без родители.

Евродак е европейска база данни, в която се съхраняват пръстови отпечатъци на лицата, търсещи убежище, и на нелегални имигранти. Тази база данни се използва, за да се направи проверка дали определено лице не е вече направило искане за предоставяне на статут на бежанец в друга страна от ЕС, или пък дали не е влязло нелегално в ЕС.

С обсъждания законодателен текст се дава на националните полицейски служби и на Европол възможност да сравняват пръстовите отпечатъци, свързани с криминални разследвания, с тези в базата Евродак.

Според компромиса, постигнат между ЕП и Съвета, полицейският достъп до Евродак ще бъде ограничен до случаите, свързани с борбата с тероризма и с тежките престъпления и други случаи от голям обществен интерес.

Очаква се текстовете, които парламентарната комисия по граждански свободи гласува днес, да бъдат разгледани на пленарното заседание на ЕП през юни.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна