Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Гражданско движение АБВ е губещо на идейно ниво

| обновено на 14.01.14 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Причините България да е удобно поле за изява на неолиберални идеи, теоретици и практики са много. Това каза журналистът Валери Найденов като коментар към книгата на Джозеф Стиглиц "Цената на неравенството", която излиза на български, в интервю за предаването "12+3“.

От една страна, много пари се изляха в България от страна на американските ултрадесни неправителствени организации, тъй като тези, които стоят зад Института за пазарна икономика, баща им е създател на обществото "Бърч". Това е крайно дясно и расистко общество. Беше създадено в края на 50-те години. Синовете на този човек, братята Кол, фактически първи пробиха в областта на икономическата теория в България с този Институт и покрай него се нанизаха още няколко НПО-та. От там идват готови идеи. Заедно с това тези НПО-та печелят проектите. Това са десетки милиони, които се изливат всяка година за пропагандиране на ултрадесния тероризъм в България,
каза Найденов.

Неолибералните идеи дават на олигархията възможност да вземе всичко, отбеляза Найденов.

По отношение на Гражданско движение АБВ и на БСП Найденов заяви : Първанов хем иска нещо да направи, хем и в главата му са идеите на 1996-1997-а година, когато държавата все още имаше нужда от приватизация и когато БСП отстъпи на Костов да я направи. Днес е съвсем друга ситуацията. Нито Първанов, нито хората около него, нито Татяна Дончева не дават и намек дори, че искат да правят по-лява политика от Станишев. Затова тяхната битка по принцип е губеща. Те са губещи на идейно ниво. Тези хора си въобразяват, че само парите и интригите решават всичко.

По думите на Найденов тази година в България имаме дефлация: Дефлацията в такава ситуация е най-сигурният признак за свиването на икономиката като цяло. Това е една заспала, може би в агония икономика. Тогава се случва дефлацията. Никой не го коментира това нещо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна