Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е на двудневно посещение във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е на двудневно посещение във Великобритания от днес.  В съобщението на българското външно министерство се казва само, че Кристиан Вигенин ще обсъди с британския си колега Уилям Хейг както отношенията между двете страни, така и въпроси от европейския и глобалния дневен ред. От изброените в анонса срещи обаче става ясно, че най-злободневната тема в диалога София-Лондон напоследък е британското отношение към имигрантите от България.

Падането на трудовите ограничения за българи и румънци на 1-ви януари вероятно ще бъде истинският център в разговорите на мнистър Вигенин. Освен с Хейг шефът на българската дипломация ще се срещне и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, както и с председателите на комисиите по европейски въпроси в двете камари на британския парламент. Очаква се имиграцията да бъде основна тема и при срещите му с политици  от опозицията, като министъра по европейски въпроси в сянка Гарет Томас.

Посещението на Кристиян Вигенин в Лондон се  извършва в момент, когато британското правителство се опитва да ограничи достъпа на имигранти от Европейския съюз до британската социална система поради обществени опасения, че те могат да злоупотребяват с нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна