Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент Франсоа Оланд обяви редица икономически мерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд обяви редица икономически мерки на дългоочаквана пресконференция пред близо 600 журналисти. Тя беше сериозен тест за френския държавен глава в момент на рекордно ниска популярност, засегната и от интригите около личния му живот.

Обещаваният на Нова година "Пакт за отговорност" бе централната тема, обявена от френския президент Франсоа Оланд. Той предвижда премахването на семейните облагания на предприятията до 2017-а, което би облекчило цената на труда с 30 милиарда евро. Пактът ще включва и мерки за намаляване на броя на таксите и опростяване на процедурите за предприятията в очакване в замяна на повече наемане на работна ръка. Президентът обеща и нови бюджетни съкращения, които да бъдат поверени на стратегически съвет за обществените разходи. 

Относно Европа той изтъкна ролята на френско-германската двойка. Двете страни, според него, трябва да хармонизират корпоративните си данъци.

По отношение на ромите няма друго правило освен прилагането на закона, отсече Франсоа Оланд по повод данните за засиленото експулсиране на роми през 2013-а.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна