Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коритаров: Първанов не показва идейно различие, което да дава основание за втора листа

Снимка: БГНЕС
  Това, което прави Георги Първанов, трябва да бъде анализирано на равнище послание и принципи, които той оповестява, каза в предаването "Нещо повече" журналистът Георги Коритаров.

При пръв поглед прави впечатление, че той няма намерение да напуска Социалистическата партия, също така обяви, че ако бъде избран евродепутат от неговата листа, той ще заеме място в партията на европейските социалисти като фракция, също така категорично твърди, че правителството на Пламен Орешарски няма алтерантива и в същото време критикува БСП, че не си изпълнява предизборните ангажименти. Това е поредният пример, при който той ни предлага оферта, от която трудно може да се чете политическо намерение. Не може едновременно с упреците, че БСП не си изпълнява предизборните ангажименти, да се твърди, че правителството на Орешарски няма алтернатива. Обобщавайки тези три равнища на послания на Първанов, можем да направим един извод - между идеята за листа на АБВ и такава на БСП, както и в позициите на БСП и Първанов няма никаква разлика. А когато няма никаква разлика, каква втора листа е на терена?!

Дотук Първанов не е показал съществено идейно различие, което да дава основание сериозно да се мисли за втора листа. Изборите са за европейски парламент. Самият ЕС се намира в особен вид  криза. Тези избори са изключително важни. Защото всяка национална партия трябва да разгърнесвоя визия за ЕС, пречупена през националните специфики. С други думи какъв ЕС ние искаме да видим тук, от България и това е нещо, което не ни се предлага.  Колкото до Първанов, няма да се учудя, ако това е бил политически шантаж върху "Позитано"20 и Станишев, чиято цел е да се релегитимира Първанов и да започне друг тактически дебат в БСП при по-висока степен на отчитане на идеи на Първанов
.

Чуйте разговора от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна