Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магазините в Гърция са отворени, но служителите им стачкуват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е поредната неделя, за която законът позволява магазините в Гърция да работят. Големите търговски вериги имат право да отварят седем недели в годината по време на сезонните намаления, докато малките магазини получиха това право за 52 недели.

Синдикатът на частните служители обяви стачка в знак на протест. Според работещите в търговията собствениците на магазини не им заплащат неделния работен ден. Приходите са под очакванията. Проблемът не е в работното време, а в липсата на средства, коментират от синдиката. Стачкуващите са убедени, че правителството подкрепя големите търговски вериги, които могат да си позволят да работят в неделя дори и на загуба.

В спора за отворените магазини участва и църквата. От Светия синод заявиха, че почивката в неделя е част от християнската традиция и трябва да се спазва. Все пак, днес повечето магазини в Гърция са отворени, но не се забелязва оживление от клиенти.

Гърците все още не са свикнали, че могат да пазаруват и в неделя, а от друга страна през януари плащат повече данъци и имат повече разходи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна