Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко страни са поканили СМГ за престижни състезания след успеха на Жаутиковската олимпиада

Снимка: БГНЕС
3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала е равносметката от участието на отбора на Софийската математическа гимназия в международната Жаутиковска олимпиада по математика, информатика и физика в град Алмати, Казахстан. И тази година състезателите ни се класираха на второ място в отборното класиране, съревновавайки с 390 състезатели в 57 отбора от 17 държави.

През декември предаването "Хоризонт до обед" призова хората, които имат възможност, да подпомогнат гимназията, която събираше средства, за да изпрати учениците на престижния форум.

Струваше си да бъде осигурено ходенето на състезанието, защото се представихме на много високо ниво. И в трите области завоювахме медали, а задачите са от много високо ниво и конкуренцията е много голяма.
Това каза Велина Иванова, която се върна от състезанието с бронзов медал по математика.

При индивидуалното класиране носителите на сребърни медали от миналата година Петър Пенков и Нгуен Чи Зунг се върнаха със златни медали по математика. Петър коментира разликата между среброто и златото:

За мен разликата е може би в тоя ден, през миналата година множество състезания в два дни и това, което ми липсваше да бъда най-добрия, беше вторият ден, опитвах да ги спечеля в един ден. Докато тази година успях да се концентрирам на максимум втория ден и да покажа какво мога. Може би психиката ми е различна.


Нгуен Чи Зунг
допълни сравнението:

За мен разликата между златния и сребърния медал беше точно една точка. Както се изрази професор Сава Гроздев, важно е човек да може да реши пълно четири от шестте задачи на състезанието, а върху останалите две, каквото Бог дал. И при мен беше точно така. Не блестях с кой знае някакви успехи по двете най-трудни задачи, но всичко, което беше по силите ми, го постигнах на максимум. И може би тази прецизност доведе до златния ми медал.

Учителката на медалистите Ирина Шаркова коментира:

Жаутиковската олимпиада е едно тежко състезание, защото тя е формата на международна олимпиада и по трите предмета, не само по математика, по физика и информатика е същото, двудневно състезание, в което се дават шест задачи. Може би наистина психиката им тази година е друга, наистина успяха да преодолеят негативизма на втория ден, защото нашите състезания са в един ден и обикновено след първия ден ти се успокояваш и вторият ден малко така ти се струва странен. Горе-долу на всяко състезание, за което вече веднъж сме били видели какво е, при всеки от тях има подобрение на резултата на следващото такова. Аз мисля, че те малко си спестиха част от медалите, но обикновено човек не си брои медалите.


Няколко държави са поканили отбора на СМГ на престижни международни състезания, но гимназията отново трябва да търси средства за транспорта на учениците си, допълни Шаркова. Дарения се събират на сайта www.smgstars.org
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна