Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев: Последните 5-6 парламента са изпращали групи в Тайван

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Това не е първото такова посещение, отбеляза депутатът Румен Йончев по повод скандала с частната визита на депутати в Тайван. Народният представител от Коалиция за България, Венцислав Лаков от "Атака", Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ са били в страната, която българската външна политика не признава официално, разглежда я като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения с нея.

Последните 5-6 парламента изпращат подобни групи и това може да се види лесно от историята на Народното събрание. За съжаление, няма постигнати особени резултати от тези контакти. Същото важи и за трите разходки на държавния самолет през последните шест месеца до Китай. И там няма постигнати особени резултати. Нужна е по-голяма активност, повече работа, за да отворим пазарите на Югоизточна Азия и в този смисъл нашата работа беше посветена на това. Имахме срещи с представители на бизнеса, на университетските среди и с депутати от тайванския парламент. За разлика от предишните пътувания на делегации от Народното събрание, които са били с разрешение и командировки от НС, председателят не прие за необходимо това да се случи този път, заяви Йончев

Така, както гърците, унгарците не са си влошили отношенията с Китай, така няма да ги влошим и ние. Въпросът не е или Китай, или Тайван. Въпросът е "и". Поканата получих аз от тайванска страна и лично аз поканих тези депутати. На разноски на канещата ни страна - Тайван. Става дума за самолетния билет, другото ние сме си платили, така Румен Йончев отговори на въпрос на чии разноски е било посещението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна