Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отново е окупиран

Протестиращите искат оставката на правителството и на ректора на СУ

| обновено на 25.01.14 в 11:41
Снимка: БГНЕС

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново е бил окупиран от студенти снощи, съобщиха от висшето училище. Журналистите нямат достъп до окупираната зала. Окупаторите настояват за оставка на правителството на Пламен Орешарски, както и тази на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Заради новата окупация на ректората е пред провал насроченият за утре писмен изпит на кандидатите за съдии по вписванията, научи Хоризонт. Изпитът е с предварителна заповед и трябва да се проведе в 272 аудитория от 10.00 часа. 234-ма са кандидатите за съдии от цялата страна. Част от тях са пристигнали в София, но няма яснота дали утре изпитът ще се проведе.


Трудно е да се каже дали студентите, които отново окупираха Университета са част от предишната група, защото най-активните лица от предишния протест не са в сградата на Ректората, предаде репортерът на БНР Радостина Билярска. Част от тях заявиха, че подкрепят морално новата акция.

Ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев се срещна със студентите, окупирали висшето учебно заведение. След срещата той заяви за БНР:

Искам да ви кажа, че вътре в Университета има не повече от 10 души, от които не всички са студенти в Софийския университет. Един от тези трима, с които се видяхме, единият е завършил университета преди две години, тоест не е студент, другият е учил в Англия и само един, всъщност, се оказа, че в момента е магистър в Университета.

Илчев заяви, че няма намерение да подава оставка заради окупацията:

Тези десет души ли. Недейте така, моля ви. Имаме общо събрание през март. В правомощията на общото събрание, това е по правилника на университета, е това да стане на общото събрание. Освен това, те поискаха моята оставка като резултат от интервюто ми в "Труд" преди два  дни, в което, между другото аз два месеца и половина не съм казал и дума против акцията на студентите, бях много внимателен, накрая казах, че е направена изключително непрофесионално. Това е.

В момента това, което се прави, е реално шантаж, който си играе със съдбата на хиляди студенти, тъй като в момента започва сесията. От понеделник започват очните занятия на студентите - задочници. Има занятия усилени за студенти по "Еразъм", тоест за чужденци. Във вторник и сряда трябва да бъдат предавани документите по акредитацията на две професионални направления, от които зависи съдбата на тези професионални направления, а документацията е в Университета.

Междувременно, пред сградата, група студенти и преподаватели изразиха недоволството си от новата окупация. Те бяха дошли за да проведат лекциите, отложени от предишното блокиране на учебния процес. Според преподавателите, новата окупация няма основание.

На 25 октомври 2013 г. "Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на Софийския университет, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите се преместиха в аулата, за да може да започнат учебните занятия. На 14 януари "Ранобудните студенти" обявиха, че прекратяват окупацията на аулата и ще започнат да организират кръгли маси по различни теми и проблеми.  Днес е първата от тях, на тема "Студенти изпитват държавата“.

Като "окупация срещу знанието" определи новата блокада на СУ лидерът на БСП Сергей Станишев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна