Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакет от мерки за безопасност в детските центрове предлага Агенцията за закрила на детето

Снимка: БГНЕС
След задълбочен анализ на причините и пропуските, довели до инцидента през лятото на миналата година в мол във Варна, при който дете напусна детския център и падна от ескалатор, Държавната агенция за закрила на детето предлага пакет от мерки за гарантиране на безопасността в детските центрове. Ще се настоява за въвеждане на лицензионен режим за юридическите лица, предоставящи услугата и разположени в търговски центрове и други обекти, както и да бъде определен орган, който да контролира предоставянето на такива услуги. Такъв в момента няма. Част от мерките включват още децата под 6 години да бъдат задължително с придружител, както и да се изработи типова длъжностна характеристика за аниматор.

Предлага се да бъдат разширени контролните правомощия на председателя на Държавната агенция за закрила на детето, за да могат регулярно експертите на Агенцията да посещават моловете, да проверяват дали детските центрове отговарят на критериите и по този начин да бъдат отправяни препоръки и задължителни предписания
, каза в предаването "Хоризонт до обед" главният секретар на ДАЗД Теодора Иванова.

Предлага се още да бъде направена промяна в Наредбата за устройството и безопасността на площадките за игра и да се определи лимит на броя на децата в центровете.

Според собственици на детски центрове е необходимо да има правила и да бъде въведен лицензионен режим. 

Мирослава Николова, която е управител на детски клуб, разказва, че на този етап регистрацията става единствено по търговския закон, тоест не се изискват разрешителни от МОН или друга институция и това води до злоупотреби:

Голяма част от детските занимални са в малки апартаменти, гаражни пространства, тоест на места, които не отговарят на абсолютно никакви изисквания. Трябва да има регламентирани изисквания, някакъв лицензионен режим за самото им откриване. /…/ Би било предимство аниматорите да са преминали обучение по детска психология, но въпросът е, че в момента е възможно да се изкара такъв вид курс.

Идеята децата под 6 години да бъдат задължително с придружител Мирослава Николова коментира така:

Според мен проблемът основно възниква в огромни детски клубове, в които има множество деца. Трябва да бъде регламентиран броят деца, които може да обгрижва един аниматор. Има детски клубове, които са на обществени места. В пикови часове има деца в пъти повече от капацитета на персонала. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна