Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП сне политическото доверие от Първанов, Румен Петков и още 11 души, подкрепящи АБВ

Отнето е и правото им да заемат партийни длъжности

Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание Националният съвет на БСП сне политическото доверие и отне правата за заемане на партийни длъжности на подкрепящите листата на АБВ за изборите за Европейския парламент.  Сред санкционираните са Георги Първанов, Румен Петков и още 11 души. Решението беше взето със 125 гласа "за", 3 "против" и 2 въздържали се.

Според лидера на БСП Сергей Станишев, ставащото с АБВ обслужва интересите на ГЕРБ. АБВ няма да постигнат този резултат, който очакват - прогнозира той. Янаки Стоилов каза, че решението  на пленума не е израз на реваншизъм и омраза, а евродепутатът на БСП Илияна Йотова прогнозира, че скоро АБВ ще се легитимира като партия. Тя не скри разочарованието си, че Георги Първанов и Румен Петков не са дошли на пленума. Сергей Станишев обясни решението на пленума така:

Не вземаме това решение с лека ръка. Още повече, мисля, че и всички мои колеги могат ясно да кажа: "Тези внушения, които прозвучаха последните дни: сталинизъм, инквизиция, какво ли не, нямат нищо общо с духа на дискусията, която се проводе долу". БСП, както казах, не е наказателен взвод. В това число и Националният съвет. Дори в едно изказване беше споделено, че единсвеният човек, който имаше смелостта да се появи пред своите колеги и другари от Националния съвет , беше Росица Янакиева - кметицата на Перник - и показа повече харатер от много други. Защото, както си спомняте, призовах всички да дойдат и да споделят своите виждания. Честно казано и днес не виждам в това, което се говори от представителите на АБВ -  "непреодолими политически различия". Не ги виждам, а това означава, че целите са други.

Останалите хора, от които БСП снема доверието си са: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев,  Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Светлин Николов, Трифон Митев. По-рано през деня стана ясно, че столичните социалисти издигат кандидатурата на Станишев за водач на листата на БСП за евроизборите. Преди началото на пленума, протестиращи блокираха за кратко движението пред партийната централа с викове за оставка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна