Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговците на дребно се връщат в моловете и на големите улици

Снимка: БГНЕС

Дребните търговци се връщат на пазара. Тенденцията се отбелязва от брокерите на недвижими имоти, които твърдят, че изоставените магазини по търговските улици на София и останалите големи градове, вече имат своите нови обитатели. Същото се наблюдава и при офис - сградите.

Ако доскоро бяхме свидетели на изнасянето на магазини и множество табели „Дава се под наем“  или „Продава се“, сега процесът е обратен, твърдят брокерите на имоти. Плахо, тенденцията се наблюдава от 2012-а година, но вече пазарът стои много по - сигурен, казва Росен Генев.

Модните и спортните магазини са най - активните наематели в търговските центрове. Отдадените площи в моловете само през миналата година са се увеличили с 18 на сто.

Подобна тенденция се наблюдава и при офис - сградите. Доскоро обезлюдени, през 2013-та, в експлоатация са въведени нови 34 хиляди квадратни метри площ. С 12 % повече, в сравнение с година по - рано. Това безспорно свидетелства и за раздвижване в бизнес - средата, коментира Станимира Пашова.

Най - голям е интересът към разрастване на офис площите на фирмите от ИТ сектора и аутсорсинга. Те заемат около 40 на сто от усвоените площи през миналата година.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна