Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Нюланд провежда разговори в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд започна двудневно посещение в Украйна. Програмата й включва срещи с президента Виктор Янукович, с външния министър Леонид Кожара, с лидери на опозицията и с представители на гражданското общество, предаде Интерфакс.

От Държавния департамент по-рано съобщиха, че ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна, възможностите по пътя към демокрация, европейска интеграция и постигане на икономически растеж.

В същото време стана известно, че САЩ, ЕС и международните кредитори водят интензивни преговори за изготвяне на съвместен план за стабилизиране на икономиката, в случай че президентът Янукович се съгласи с редица политически отстъпки.

Съветникът на руския президент Путин Сергей Глазев призова САЩ да спрат да шантажират Украйна и да финансират местните "бунтовници".

Западът трябва да спре шантажа и сплашването, с каквито се занимаваше Виктория Нюланд на срещите си в Киев с олигарси и  представители на президента и  правителството, заяви той в интервю за в. "Комерсант - Украина". На срещите тя е намекнала на тези хора, че ще бъдат сложени в черните списъци, ако президентът Виктор Янукович не отстъпи държавното управление на опозицията. Това е шантаж, нямащ нищо общо с международното право.

САЩ и ЕС са съгласували вариант за предоставяне на финансова помощ, който се подкрепя и от опозицията. Той предвижда сценарий, при който безредиците завършват по мирен път и без оставката на Янукович. Предвижда се създаване на правителство на националното единство, съставено от технократи и под контрола на опозицията, което ще възобнови преговорите по споразумението с ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна