Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози организират национален протест в защита на парк "Странджа“

Снимка: БГНЕС

Еколозите от коалицията "За да остане природа в България“ ще организират национален протест  във вторник в защита на природен парк "Странджа“.

Еколозите изразиха отново опасенията си, че докато се появи Общият устройствен план на Царево, ще се построят туристически комплекси. Адвокат Свилен Овчаров заяви:

Една процедура за изменение на общ устройствен план ще отнеме от 3 до 4 години и през това време проблемното изменение си действа. Следователно през това време може да бъде ефективно застроена Странджа. Знаете, че е достатъчен един единствен строителен сезон. В момента там действа териториално-устройственият план от 1998-а година, който има 2-3 последващи изменения, които предвиждат доста зони за разширяване на вилно луксозно строителство, които все още не се реализирани.

Природозащитниците коментираха за пореден път, че министърът на околната среда има право да отмени неприемливия за еколозите Общ устройствен план на Царево. Тома Белев заяви:

Ние сме заинтересовани да има законни общи устройствени планове с влязла в сила екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Общи устройствени планове без тези документи ни връщат към варианта, който позволи да се застрои от Ахелой през Равда, Несебър, "Слънчев бряг", Свети Влас до "Елените". Тази застройка се случи точно по този начин.

Следващата седмица еколозите ще внесат и подписка в няколко институции и очакват конкретни действия от правителството, за да не се изпълнят намеренията за строителство, предвидени в общия устройствен план на Царево, докато се извършат промените.

Андрей Ралев от сдружение "Балкани“ обясни, че ще бъде внесена подписка, която за седмица е събрала 20 хиляди гласа. Тя ще бъде изпратена и до ЕК и ЕП.

Подробности чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна