Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Уйлям иска да унищожи предметите от слонова кост в Бъкингамския дворец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Принц Уилям се закани да унищожи всички 1 200 предмети от слонова кост в Бъкингамския дворец като послание към контрабандистите и пример за световните лидери.

Безценната колекция в Бъкингамския дворец съдържа цял трон от слонова кост от Индия, подарен на кралица Виктория през 1851 година. 

Дългогодишен привърженик на благотворителните организации за защита на животните, принц Уилям редовно призовава световните лидери да възприемат политика на абсолютна нетолерантност към незаконното избиване на слонове за доходоносната търговия със слонова кост.

Депутатът от Консервативната партия Зак Голдинг смята, че Херцогът на Кембридж предприема изключително смела стъпка в борбата срещу контрабандистите, като едва ли има нещо по-символично от това Бъкингамският дворец да унищожи колекцията си от слонова кост. 

Намерението на принца обаче бе посрещнато доста враждебно и с недоумение от артистичните кръгове. Изкуствоведът Брайън Сюел, който иначе е привърженик на каузата за защита на слоновете, заяви, че не вижда връзка между спасяването на животните и унищожаването на произведения на изкуството отпреди столетия.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна