Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: По отношение на наркотрафика цареше тишина в последната година

Снимка: БГНЕС
Имаше едно внимателно оглеждане и наместване на хората вътре в службите, защото много хора, които работиха по наркотици, организирана престъпност, бяха сменени, пенсионирани, някои и уволнени. Новите хора в тези сектори би трябвало най-малкото да се огледат и да се ориентират. Тук има още един сериозен проблем, че обикновено новите хора, работейки със западноевропейските и американските служби, им трябва известно време, за да получат доверие. В тази зона с наркотрафик и наркопазари според мен до момента цареше тишина, нямаше операции в последната година. Това коментира в предаването "Неделя 150" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Когато се появи темата за Брендо, на мен ми се струва, че той е просто един изпълнителен директор, но собствениците са други и тези собственици продължават да си седят зад кадър със съответните, според мен, много добре развити отношения в каналите Латинска Америка – европейски пазар. Това, което се случва сега с "Дакар“, може би е едно разклоняване на добре измислен канал за внос към Западна Европа.


Този голям канал показа, че тази организирана престъпност не е на небето. Всички тези кораби, моряци, яхти, стигайки до лодкарите, които прекарват на испанските плажове кокаин, всичко това не е извън нас, това е част от нашата реалност. Чудеса ние не можем да направим, т.е. не можем да превърнем в рамките на месеци, години тези хора, които нямат препитание, да ги направим едни порядъчни граждани. Това е бизнес, възможност, много наши сънародници участват. Периодично чуждите новини ще ни изненадват, защото това не е българска операция, тези задържания, "Дакар“, не ги прави България
.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Тихомир Безлов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна