Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: Връщането на предишното статукво в Украйна е невъзможно


Връщането на предишното статукво в Украйна е невъзможно, обяви икономистът Георги Ганев по отношение на европейските икономически перспективи пред страната. Според лидера на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева правителството и бизнесът трябва да са готови с анализ и план за действие как ще се отрази у нас икономическата криза в Украйна.

"Украйна и ЕС – икономически перспективи" беше темата на днешната пресконференция на Реформаторския блок. Нашата страна е част от Черноморското икономическо сътрудничество и няма как да не се отрази политическата и икономическата криза в Украйна у нас. Страната ни е свързана с доставките на природен газ, Украйна е и сериозен производител на въглища, а и на зърно. Връщането към предишното статукво обаче е вече невъзможно, каза икономистът Георги Ганев:

Никаква възможност няма да се върне предишното статукво. Следователно, всякакви играчи с икономическо влияние в тази страна ще се пренаредят. Може да възникнат различни сценарии, но България трябва да е наясно с икономическите рискове. Едно от основните неща е, че тук ще има турболенция в различни пазари в Източна Европа, каквото и да се случи. Ще има турболенция както в енергийните пазари, защото основните тръби, които захранват България с газ, идват през Украйна и ако започне властовата игра да се играе с тръби, тогава няма как България да не е потърпевша.


Тук веднага възниква въпросът дали ще има последствия за България и зърнена и газова криза у нас:

За зърното – не ми се струва възможно да има криза в България, но е възможно такова развитие и на ситуацията и то даже изглежда много логично, ако по някаква причина излазът на украинската реколта към нашия регионален пазар бъде затруднен заради случващото се в Украйна, цената да се вдигне. Но със сигурност няма да е приятно и е хубаво и държавата, и хората да са готови на едно подобно събитие, за да не изглежда като неочаквана криза. Може и да не се случи. За газовата криза съм абсолютно сигурен, че ще има кризисни моменти.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева заяви, че България трябва да има готовност за посрещане на последствията у нас от икономическата криза в Украйна:

Дали това ще бъде усилие на българското правителство, или ще бъде усилие на нестопански организации – това трябва да го решим, но такъв анализ за страната ни е абсолютно необходим.

Икономическият експерт Бисер Манолов беше по-голям оптимист като заяви, че Украйна няма да фалира и никой по принцип не може да си позволи да се случи това.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна