Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Димитров: Министерството на правосъдието доставя огромна радост в Скопие

Снимка: БГНЕС
Целта беше колкото се може по-голям брой българи от историческите общности в чужбина да получат българско гражданство. Това беше една от малкото, отварящи се пред тях, възможности - така Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, обясни политиката, която е провеждал, когато беше министър с ресор "Българите в чужбина".

Българи от Македония и представители на ВМРО протестираха пред Министерството на правосъдието заради по-строгите правила за издаване на български паспорти. Проверка на прокуратурата показа, че в периода 2011-2013 такива документи са издавани, без кандидатите да представят документи, доказващи, че имат българин в рода си.

Това в момента предизвиква огромна радост в Скопие, защото те бяха против тази политика. Нашето държавно разбиране, ние и досега не признаваме македонска нация или език. Ние смятаме, че всички със славянски или християнски имена в Македония са българи по произход, който насила им е бил сменен през 1944-та година със сегасъществуващото положение. И че те получават парекселанс българско гражданство. Когато пред теб се изправи човек по име Георги Иванов, така се казва македонският президент, и каже, че е българин, какво ще оспорваш, че е българин?!

Министерството на правосъдието в момента заявява - има македонска нация, тук-таме има и малко българи, да благоволят да докажат своя български произход. Министерството на правосъдието знае отлично, че никой не може да покаже български документ, дори 70-годишните не могат да покажат. В Македония от 1946-а до 1990-а година в сила беше един невероятен закон, закон за македонската национална чест и според който принадлежността към една нация - българската, се смяташе за жестока обида към македонската национална чест и се осъждаше на 3 години и половина затвор. В Министерството на правосъдието го знаят това нещо, знаят, че влизат в орбитата на македонистката пропаганда, че доставят огромна радост в Скопие и въпреки това казват, че трябва да има такъв документ.

Божидар Димитров припомни какви мерки е предприел като министър, за да се предотврати корупцията, свързана с издаването на документи за българско гражданство. Корупция имаше, докато аз не застъпих на министеркия пост, знаейки, че тези неща са трудно доказуеми, направих поправка в закона, който предвиждеше в срок от една година да чуят тези, които са подали молиб, "да или "не" на своята молба за гражданство. В закона дотогава не беше предвиден срок. И по 4-5 години хората чакаха, докато се сетят да дадат някой лев, евро на съответния чиновник. Никой не може да изкорени корупцията, но тя може да бъде намалена.



Интервюто на Даниела Големинова с Божидар Димитров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна