Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин показват историческите оръжия на българите + видео

10
Изложба-Исторически оръжия
Снимка: РАДИО ВИДИН
Изложбата "Исторически оръжия на българите" бе открита днес във видинския етнографски музей "Кръстата казарма". Тя е организирана от Община Видин, Регионалния исторически музей, Национален съюз "Единение" и Военен клуб - Видин. Експозицията съдържа около 80 хладни и огнестрелни оръжия, по-голямата част от които са от личната колекция на Георги Маринов, председател на Национален съюз "Единение".

"Тук съм показал най-интересните образци, които предизвикват интереса на публиката. В изложбата представям изключително редки експонати, които почти не се намират на територията на България като "Сибирска пеперница" от 1830 година, познати са само три екземпляра от това оръжие, които са 4-цевни. Тази тук е 5-цевна, показал съм и една много рядка пушка - "Бердана №1". Изложбата е посветена на 3 март и голяма част от експонатите са свързани с историята на Руско-турската освободителна война - това са основните оръжия, които са използвани от българското Опълчение и руската армия, поставени са и платна с информация за оръжията, войските и техните предводители.

Изложба-Исторически оръжияЕкспозицията ще е интересна не само за любителите на оръжията, но и за хората, които проявяват интерес към националната ни история"
, каза за Радио ВИДИН полковник Георги Маринов.

"Трети март не е исторически мит, трети март е историческа реалност- това е времето, когато възкръсва България в нейните исторически и етно-демографски граници, заради това всички честваме този ден. Именно в чест на Националния празник организираме тази голяма изложба", каза при откриването на експозицията директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова.

Изложба-Исторически оръжия
"Тук е оръжието, с което нашите прадеди са извоювали свободата на България. Това, което искам да пожелая, е да имаме щастието да гледаме оръжията само зад витрина, защото няма нищо по-добро от мира"
, допълни кметът на Видин Герго Гергов.

Във Видин изложбата ще остане до 25 април, музеят ще работи и през почивните дни - 1, 2 и 3 март. През есента тази експозиция, но в по-малък вариант, ще бъде представена и в Оряхово по повод празника на града- 21 ноември.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна