Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън и Барак Обама смятат, че Русия трябва да плати висока цена за агресията си в Украйна

Барак Обама Дейвид Камерън Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Камерън и Барак Обама постигнаха договореност, че Русия трябва да плати висока цена, ако не промени политиката си след разполагането на войски в Украйна. От Даунинг стрийт съобщиха, че двамата държавници са разговаряли по телефона късно вечерта в неделя.

Междувременно принц Едуард, който оглавява британската делегация за параолимпийската зимна олимпиада в Сочи, отмени посещенето си по препоръка на правителството. Няма да пътуват и британските министри, включени в делегацията.

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че с оглед на сериознността на ситуацията в Украйна е неуместно британски министри да присъстват на игрите в Сочи. Британският външен министър Уилям Хейг вече пристигна в Киев. Говорител на Форин офис каза, че Хейг носи ясно послание за подкрепа на новото украинско правителство, сформирано след свалянето от власт на президента Виктор Янукович. Преди да отпътува Хейг заяви, че е нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна и призова Москва директно да контактува с новите украински лидери.

От британското външно министерство посъветваха британците да не пътуват до Крим, а онези, които са на полуострова – да го напуснат при възможност. От министерството изтъкнаха, че не могат да осигурят консулски услуги за тези, които предпочетат да останат в Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна