Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Държавният технически надзор започна проверка в Севлиево след експлозията, отнела живота на 11-годишно момче

Ще бъдат направени изпитания на газопреносната мрежа в Севлиево след вчерашния взрив

| обновено на 10.03.14 в 11:53
Къщата в Севлиево е опустошена
Снимка: Велина Махлебашиева
Днес ще бъдат направени изпитания на газопреносната мрежа в Севлиево. Поводът е взривът от събота вечерта, при който загина едно дете, а друго бе тежко ранено.

На втория ден след експлозията държавният технически надзор започна проверка на газопреносната мрежа в Севлиево. Общинска комисия описва щетите по къщите на семействата, пострадали от разрушителния взрив в събота вечерта.

Пострадалите семейства могат да кандидатстват в Дирекцията за социално подпомагане за еднократна помощ в размер на 325 лева, с които да възстановят прозорците и вратите, избити от взривната вълна. Съседните две къщи на сринатата, които са полуразрушени, вероятно ще бъдат съборени.

Експлозията, причинена от взрив на газ, погуби 11-годишно дете, рани тежко сестра му и срина до основи къщата на семейството. Предположенията сочат, че източникът е газова бутилка, намерена празна в жилището. Родителите на момчето и момичето работят в Белгия и децата са живеели сами. На гурбет са и съседите на семейството, чиято къща е разрушена наполовина. В другото съседно жилище живее възрастна жена. Тя е невредима и е настанена при роднини.

Вчера майката на двете деца се е върнала в България и дори е участвала в кръводаряване, каза в интервю за "Хоризонт" Здравка Лалева – директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Севлиево. Тя допълни, че на семейството ще бъде осигурена психологическа помощ, а кметът на града се е ангажирал да предостави общинско жилище.

Взрив на газ е причината за експлозията, посочи наблюдаващият прокурор по случая Милчо Генжов. Засега остава неясно какъв е източникът - дали газова бутилка, която е намерена в къщата, или съоръженията, по които минава природният газ.

Има няколко железни логики, които ме карат да мисля, че причината не е в газопреносната мрежа, каза в предаването "Преди всички" Момчил Момчилов – директор на "Севлиевогаз“:  Едната причина е, че няма как газът да влезе вътре, по тръбата, тъй като би трябвало да излезе през шахтата, защото метанът е лек газ. Втората е, че няма загуби по тръбата. Третата е, че този газопровод е там от 11 години. Не е имало никакъв проблем и никакви загуби.

На твърденията на местните жители, че газът може да е влязъл в канализацията на града в резултат на изкопни работи по водния цикъл на Севлиево преди два месеца и половина, Момчилов каза, че тогава би трябвало да гръмне цялата канализация и всички къщи. По думите му в момента в къщите на улицата, на която стана инцидентът, има газ.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна