Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ алармира Брюксел заради предложенията за промени в енергийния закон

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок ще даде на Брюксел предложенията за промени в Закона за енергетиката. Реформаторите критикуват предложенията на БСП за промени, които биха дали монопол на Русия при изграждането на газопровода "Южен поток".

Миналата седмица Комисията по енергетика прие промените, които предвиждат създаване на условия за транспортиране на пироден газ от нечленуващи в Европейския съюз страни. Мартин Димитров обясни рисковете.

Това няма да бъде европейски проект. Няма да има конкуренция. Няма да има въможност трети страни да доставят газ за България, а ще бъде изключително и само руски проект. Той се изважда от общата европейска рамка, изважда се от възможността за регулиране на цените от ДКЕВР. Европейската комисия няма просто да гледа как се случва едно такова нещо, а ще има санкции. Тези санкции ще започнат с предупреждение и ще стигнат до спиране на европейски фондове. Това е пълна подмяна на идеята за членство в Европейския съюз. А българските граждани ще плащат по-скъп природен газ и ще загубят част от европейските фондове, ако това се реализира, смята Димитров.

Евродепутатът Светослав Малинов вече е в Брюксел за разговори с еврокомисаря Гюнтер Йотингер и ресорната комисия в Европейския парламент.

Ако някой от БСП е смятал, че последните 6-7 седмици тези институции няма да са ефективни, много се лъже. По-лошото е, че България дава и в един такъв момент, в който Европа се нуждае от много силна обща единна позиция по въпроси, свързани с енергетика и с Русия, дава доказателства, че е слабото звено. Ние ще се опитаме да обясним, че това не е България, а е българското социалистическо правителство, каза той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и говорител на Реформаторския блок посочи първия български еврокомисар Меглена Кунева и настоящия евродепутат Светослав Малинов за своите предпочитания за първите две места в евролистата на блока. Окончателно тя ще стане ясна на 22-ри март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна