Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елка Налбантова: Над 2000 деца годишно постъпват в социални домове у нас

Снимка: napg.eu

Въпреки всички усилия през последните години да се ограничи изоставянето на деца, за съжаление, над 2000 български деца продължават всяка година да постъпват в българските домове. Най-тревожната тенденция е, че не намалява броят на децата в родилните отделения, които се изоставят. Все още близо 1000 български деца всяка година се изоставят в родилните отделения. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед“ Елка Налбантова от фондация "За нашите деца". Именно в родилните отделения са най-големи усилията на фондацията. В 6-те от най-големите родилни отделения моите колеги почти ежедневно подкрепят жени, които са взели това трудно решение, за да направят обратното. В резултат от тази помощ през 2013-а година 232 бебета не са били изоставени, посочи Налбантова и добави:

Това трябва да е национална политика, която да се гарантира от държавата. Едно от нещата, които фондация "За нашите деца" заедно с други организации в страната се опитва да направи - е да превърне тази добра практика за подкрепа на жените, особено около момента на раждане, в една стабилна, трайна, устойчива национална политика, която да бъде финансирана от републиканския бюджет.

Мария Лъджева разказа за фестивала "Хоро в София" в подкрепа на кампанията за превенция на изоставянето на бебета. Фестивалът ще се състои на 26-и април от 10 часа в Зала "Арена Армеец". Входът ще е свободен, може да се включи всеки. Всеки може да се включи и в дарителската кампания. В деня на събитието даренията ще бъдат дадени в подкрепа на майки, за да не изоставят децата си. Ще има и пункт, в който всеки може да дари запазени бебешки дрешки, столчета, легла и всичко, което може да се използва, за майки в затруднено положение. Може да се закупят също памперси, пюрета, кърпички и т.н., като за тях трябва да се носят касови бележки. Всеки, който е дарил, ще получи свидетелство за дарение. Участниците във фестивала не трябва да са професионални танцьори. За тях има такса от 10 лева, като събраните пари ще бъдат дарени.

Цялото интервю на Нина Колева с Елка Налбантова и с Мария Лъджева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна