Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Крим се провежда референдум за присъединяване към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес жителите на Крим гласуват дали искат автономната им република да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия. Киев и Западът обявиха референудмът за незаконен, но Москва го подкрепи. 

Парламентът на Крим гласува да се отдели от Украйна след отстраняването на президента Виктор Янукович. Референдумът цели да покаже, че обществото подкрепя решението. Според правителството в Киев обаче допитването се провежда, за да се узакони руското военно присъствие на полуострова и анексирането от Москва. 

Близо два милиона избиратели трябва да отговорят на един от два въпроса: Дали подкрепят присъединяването към Руската федерация, или са "за" статута на Крим като част от Украйна. Бюлетините са на руски, украински и татарски - трите основни етнически групи. Предизборната кампания беше почти изцяло проруска, а малко след свикването на референдума, бяха спрени всички телевизионни канали, излъчващи на украински. Премиерът Сергей Аксьонов заяви, че референдумът ще се счита за легитимен независимо от избирателната активност, но изрази увереност, че тя ще е над 80%. 

Ще кажа пак, че съм напълно уверен, че участието ще е над осемдесет процента. Не се съмнявам, защото го усещам по настроението. Нямаме изискване за праг на активността, така че референдумът ще бъде легитимен във всички случаи. Но и със затворени очи мога да кажа, че ще гласуват повече от половината.

Временният украински президент Олександър Турчинов анулира решението за провеждане на вота, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от него.

Решението ви, което ще бъде взето, е незаконно, неконституционно и никой в света, в цивилизования свят, няма да признае този т.нар. "референдум" и т.нар. "власт в Крим".

Резултатите от референдума може да бъдат обявени още в понеделник. През седмицата руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-тия субект в Руската федерация до няколко седмици.

На присъединяването към Русия силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от България. Официалната позиция на българското правителство, изразена от външния министър Кристиан Вигенин, е, че допитването в Крим е незаконно.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна