Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов обяви референдума за легитимен

| обновено на 16.03.14 в 17:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Крим заявиха, че 64 на сто от регистрираните избиратели вече са гласували в спорния референдум за присъединяване на южния украински полуостров към Русия, предаде ДПА, като се позовава на шефа на организационния комитет Михаил Малишев. Не е предвиден формален праг за участие, за да бъде признат референдумът, но властите смятат, че преодоляването на 50-те процента ще подчертае легитимността на гласуването.  Най-голяма активност се наблюдава в град Керч, където са гласували 75,6% и в една от избирателните секции в Симферопол - 80%.

СнимкаПремиерът на Крим Сергей Аксьонов обяви референдума за състоял се, макар да няма формален праг за участие, и подчерта, че ситуацията е безпрецедентна: Моментът е исторически, разбира се. Всички ще бъдат доволни. Съдейки от днешното настроение, всичко трябва да завърши благополучно. Не се съмнявам в това.

Всичките 192 избирателни секции в Севастопол са отворили врати навреме и гласуването протича без нарушения, съобщи председателят на местната избирателна комисия Валерий Медведев.

Наблюдателите от всички части на полуострова съобщават за висока избирателна активност още от ранните часове на деня, като на места дори са се образували опашки от гласоподаватели.

Александър Демидов, наблюдател в Севастопол, заяви, че е не виждал такъв ентусиазъм за гласуване, а жителите на Крим са свикнали на чести вотове: Гласуването в Севастопол протича нормално. А бих казал дори, че протича със знак плюс. Тъй като в Украйна постоянно се провеждат избори, балотажи, извънредни или предсрочни избори, ние гласуваме всяка година и аз винаги съм участвал, но досега не съм виждал такъв ентусиазъм и такова струпване на хора.

Сръбският наблюдател на референдума Ненад Попович увери, че вотът се провежда законосъобразно: Говорихме с Комисията и ни увериха, че всичко протича надлежно. И лично проверихме всичко, урната беше запечатана правилно, избирателните списъци бяха готови.

СнимкаХората споделят, че гласуват само за присъединяване към Русия: Когато дойдох тук, Севастопол беше руски град. И сега съм много радостна, наистина изпитвам радост, че ще се върнем там, където са корените ни.

Възрастна избирателка показа паспорта си от Съветския съюз и заяви, че го е запазила за ден като днешния: Толкова години съм го пазила, защото знаех, че ще се върнем у дома. Никой вече няма такава обложка, пише СССР. И ето, паспортът дочака своето време.

Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов гласува в музикалното училище "Чайковски" в кримската столица Симферопол. Пред журналисти, след като пусна бюлетината в урната, той заяви, че е гласувал за добро и щастливо бъдеще на Крим.

Около 1,8 млн. избиратели имат право на глас в допитването. На територията на полуострова са разкрити 1205 избирателни секции. Референдумът е признат за законен само от Русия, а резултатът от него изглежда предрешен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна