Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести на акцията в Москва "Против присъединяването на Крим към Русия"

| обновено на 15.03.14 в 17:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията арестува няколко от участници в днешната акция в Москва "Против присъединяването на Крим към Русия". Тя, по данни на руското министерство на вътрешните работи, е събрала около 3000 хиляди души. В същото време в митинга, който преминава в Москва под наслова "В подкрепа на Крим и против фашизма", участват над 15 хиляди души.

Антивоенното шествие премина по улиците на Москва, от Пушкинския площад до проспект "Сахаров", където се провежда голям митинг. Според полицията в него участват между 3000 и 4000 души, а според организаторите поне десет пъти повече. Основният лозунг, с който маршът измина няколко километра, гласи "За Русия и Украйна без Путин". От трибуната звучат думи в подкрепа на украинския народ и неговия стремеж да живее в свободна, демократична и независима държава. Много от ораторите са били наскоро в Киев и разказват за преживяното по време на драматичните събития от последните седмици. На площада се веят руски и украински знамена, а хората ческо скандират "Не на войната".

Референдумът в Крим няма как да е легитимен, както твърдят руските власти, защото се провежда под дулата на пистолетите, заяви пред събралите се на митинга Мария Альохина от пънк групата "Пуси райът". 

Днешното събитие е историческо, каза от трибуната Надежда Толоконникова от женската пънк група "Пуси райът".

Ние се борим за мир, но и за свобода. Хората, които виждам тук, са другата Русия, онази Русия, в която искам да живея, каза Толоконникова.

Митингът завърши с приемането на декларация, в която се настоява президентът Владимир Путин незабавно да изтегли руските войски от територията на Крим, да прекрати намесата във вътрешните работи на Украйна и Русия да спазва международните споразумения, които гарантират териториална цялост на тази страна. Декларацията съдържа и призив към международната общност да направи всичко възможно и да предотврати евентуална война в сърцето на Европа.

Също днес в самият център на Москва край Червения площад се провежда митинг в подкрепа на политиката на Кремъл и за присъединяването на Крим към Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна