Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай започва издирване на малайзийския самолет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай започва да издирва мистериозно изчезналия преди 10 дни малайзийски самолет на своя територия, предаде Ройтерс, като се позова на китайския посланик в Малайзия. Той уточни, че претърсването ще бъде съсредоточено в пределите на северния въздушен коридор, през който може да е преминал самолетът "Боинг 777-200" с 239 души на борда. 

154 от пътниците в изчезналия самолет са китайци. Китайските власти са проучили внимателно всички тях и не са открили никакви доказателства някой от тях е замесен в отвличане или терористична атака на борда на машината, обяви посланикът.

Китайският посланик в Куала Лумпур отбеляза, че има много причини за объркването и слуховете какво се е случило със самолета, включително "липсата на опит" от страна на Малайзия. 

В ход е безпрецедентна операция за издирване на летателния апарат с участието на 26 държави. Тя покрива обширен район, простиращ се от бреговете на Каспийско море на север до южната част на Индийския океан. От мисията обаче се оттегля американския военен кораб USS Kidd. Решението е взето, тъй като зоната, която се претърсва, естанала толкова обширна, че вече е по-ефективно да се проверява с разузнавателни самолети, уточниха от Пентагона. Корабът, на който има на борда си хеликоптер MH-60, не е успял да открие никакви следи от изчезналия самолет.Съединените щати са решири да запазят в операцията само своите разузнавателни самолети P-8 Посейдон и P-3 Орион.

Изчезването на "Боинг" на Малайзийските авиолинии с 239 души на борда на 8 март, остава за момента голяма мистерия. Първоначално издирването бе концентрирано в Китайско море, източно от Малайзия, по пътя, който трябваше да премине полетът от Куала Лумпур до Пекин. Последната известна позиция на кораба бе то този маршрут. Разследващите обаче са убедени вече, че машината, чиято система за връзка с външния свят, е била съзнателно нарочно изключена, се е отклонила от пътя си и е продължила да лети още няколко часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна