Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Патовата ситуация от НС се пренесе и в ЦИК

Снимка: БГНЕС

Трябваше ли политиците да отстъпят в централния изборен орган своите места на експерти - това коментираха в предаването  "Нещо повече" Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" и политологът Димитър Димитров.

Според Калин Славов политиците фетишизират ЦИК:

Тя трябва да е един орган, който отчита това, което избирателят е предпочел.  От това, което те правят излиза, че ЦИК прави изборния резултат и борбата за изборите е борба за ЦИК. Това влияе зле върху доверието на гражданите в изборния процес. И изключително смущаващо би било, ако липсата на това доверие доведе до ниска активност на изборите. За пореден път показахме, че едни добри идеи, в тяхната реализация могат да бъдат опорочени и то от хората, които ги прилагат. Виждаме, че дори математически патовата ситуация от НС се пренесе и в ЦИК.

Дано денят не се познава от сутринта. Неприятно стартира изборният процес с някаква демократична игра, което е едно преиграване, каза Димитър Димитров.

Всяка комбинация от шестима членове, назначени от ГЕРБ и един допълнителен глас, все едно откъде ще дойде, би могла да блокира всяко решение, което е пристрастно, обясни Димитров. Не мога да разбера за какво беше цялата битка. 

Чуйте мненията от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени