Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четин Казак: ДПС няма да отстъпи от позицията, че бяхме ощетени с едно място в ЦИК

Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи няма да отстъпи от позицията си за партийното разпределение в Централната избирателна комисия и смята, че държавният глава е избрал страната на ГЕРБ в спора за партийното разпределение в ЦИК. Това каза в предаването "Недел 150" депутатът от ДПС Четин Казак.

Тази среща, която ще се състои в понеделник сутринта преди Консултативния съвет по национална сигурност, да бъде посветена именно на търсенето на онова решение, което да възстанови справедливостта  ДПС да получи обратно отнетото му място в ЦИК. За срещата преди КСНС, доколкото знам, е поканил лидерите на парламентарно представените сили. Ние няма да отстъпим от нашата принципна позиция, че бяхме ощетени с едно място в ЦИК. Очаквам президентът да осъзнае, че е сбъркал в изчисленията, които е направил и очакваме да коригира своя указ. Да издаде указ, който да отговаря коректно на записа на чл. 46, ал. 8 от Изборния кодекс, каза Четин Казак.

По същата тема секретарят на президента Румяна Коларова заяви в предаването "Неделя 150", че партиите, които спорят за разпределението местата в ЦИК са пропуснали възможността за компромис в рамките на квотата от 15 членове на Комисията, назначени от президента. Коларова очаква да се постигне взаимно приемливо решение:

Надявам се, че най – накрая партиите, които са на диаметрално противоположни позиции, ще започнат на първо време да се чуват едни други. Аз имах чувството, че това е разговор между глухи. Второто, е да се потърси компромис. Възможността този компромис да бъде постигнат в рамките на 15 души, които президентът назначава беше пропилян. Не можете да имате ефективно действащ орган, когато има непълен състав. Това е все едно да имате Народно събрание от 240 души, а да се изберат 230 и то да каже – сега тук се събираме, започваме да правим закони, а останалите десет ще ги изберем някъде там, ако въобще ги изберем. Ако наистина имаше някаква координация с ГЕРБ, най – лесното беше указът на президента да се публикува след като бъде избран председател или заместник – председател от квотата на ГЕРБ, обясни Коларова.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна