Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Една трета от клиничните пътеки може да се извършва в извънболничната помощ

д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Д-р Стойчо Кацаров, ръководител на Център за защита на правата на гражданите в здравеопазването, смята, че не е нужно всички болници да приемат спешни случаи, каквито намерения изказва министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Болницата, която оказва спешна помощ, има повече разходи. На болниците, които работят и с такъв 24-часов режим, трябва да се плаща по-висока цена от болниците, приемащи пациенти само по планови случаи. Има нещо, което много бързо може да се направи, например част от клиничните пътеки да се извършват в извънболничната помощ. Ние с колегите ми сме правили изчисления, че една трета от клиничните пътеки може да се извършва така. Може да бъде направено веднага, бързо, защото разходите са много по-малки и това би довело до спестяване на средства. Предлагал съм и промяна в медицинските стандарти.

Д-р Кацаров смята, че е масово разпространено клише мнението, че парите от здравните вноски не стигат, защото не всички си ги внасят.

За мене няма доказателства, че парите, които се разпределят в здравната система, са малко... дали те се харчат ефективно и правилно?

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна