Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 млади учени в надпревара за българско лице на науката

Снимка: БНР

12 млади учени са претендентите да станат българското лице на науката за 2014-а година. Някои от тях нямат навършени 20 години.

Вече са ясни финалистите в конкурса "Лаборатория за слава FameLab", чийто организатор у нас е Британският съвет.

Двама от младите учени гостуваха в студиото на "Хоризонт" - Алексей Митев, първи курс студент по медицина, и Марина Маринова - трети курс "Компютърни науки" в Софийския университет. В студиото беше и Любов Костова, директор на Британския съвет в София.

Конкурсът се провежда във формат, добре познат от популярните телевизионни предавания - кандидатите се явяват на кастинг и имат само 3 минути, за да направят атрактивна презентация на научна тема. Представянето трябва задължително да е научно достоверно, но и да е поднесено по атрактивен и разбираем от общата публика начин.

След кастингите в София и Пловдив бяха избрани осем сигурни финалисти и четири резерви. Всички те ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски преподавател и българска актриса, за да се подготвят за националния финал. Резервите също имат шанс да се състезават на финала, но това ще зависи от представянето им по време на майсторския клас.

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab", създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, стана международен благодарение на Британския съвет и вече се провежда в над 25 страни по целия свят.

Алексей Митев разказа за удивителния и героичен живот на сперматозоидите и защо трябва да бъдем щастливи, че ни има. Възможността един сперматозоид да оплоди една яйцеклетка е 1 на 500 милиона, докато възможността да уцелиш шестица от тотото е 1 на 14 милиона.

Марина Маринова е използва приказката за принцесата и граховото зърно, за да ни обясни как да пресмятаме различни математически комбинации. Дори успя да разкаже цялата математическа приказка в рими, които сама е съчинила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени