Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации искат да участват в срещите на властта с еврокомисар Гюнтер Йотингер

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданските организации настояват да участват в срещите на българските власти с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и възразяват срещу писмото, в което той иска обяснение за реакцията на държавата спрямо ЕРП-тата.

Искаме информация за предстоящото посещение на г-н Йотингер и възможност ние, гражданските организации, да участваме в тези срещи и тези разговори. Искаме от министър-председателя и от министъра на икономиката и енергетиката да ни бъдат предоставени както писмата на г-н Йотингер, така и всяка друга информация за прояви на международен лобизъм, посланици и др., които упражняват натиск върху правителството.

Отговорът на Пламен Орешарски:

Има въпроси в това писмо. Ще бъдат дадени отговори. Ще изпратим и експерти в Европейската комисия да обяснят, че до момента се процедира съобразно закона. Има енергиен регулатор, ДКЕВР, когото законът е упълномощил да съблюдава правилата на играта. Той е преценил, че има отклонение от тези правила и вървим по процедурата. И ви гарантирам, че ще вървим по процедурата независимо какви посланици какви влияния оказват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна