Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андраш Клейн: Икономиката на Европа ще се окаже неконкурентна, ако не се намали цената на тока

Снимка: Гергина Дворецка

След преброяването на близо деветдесет и девет процента от гласовете, наистина може да се каже, че г-н Орбан и унгарската десница, и неговата партия ФИДЕС извоюва една много убедителна победа. Това не може да се интерпретира по друг начин, освен че мнозинството от унгарските избиратели смятат, че неговата политика от последните четири години е била добра или също така можем да добавим към този анализ факта, че в 2014-а г. мнозинството на унгарските избиратели не виждат реална алтернатива нито в унгарската левица, нито в крайно десните политически партии, каза в специално интервю за предаването "Неделя 150" унгарският посланик Андраш Клейн.

На въпроса дали ФИДЕС стопява част от електората си посланик Клейн отговори:

Ако го сравним с 2010-а г., това е така. Трябва да имаме предвид, че в 2010-а г. повече хора в Унгария гласуваха на изборите. Освен това, тогава голяма част от електората на ФИДЕС гласува за ФИДЕС заради протест срещу предишното правителство. Но това не бяха хора, които заради по-дълбоки политически причини тогава избраха ФИДЕС. ФИДЕС сега получи 2,2 млн. гласа. Реално погледнато и през 2002-ра г. ФИДЕС получи 2,3 млн. гласа, а в 2006-а г. - 2,2 млн. гласа. Може би, сравнено с тези гласове, ФИДЕС ще загуби около 100 хил. гласа. Това е истинската загуба на г-н Орбан. Но много малко от загубените гласове отидоха при опозицията в Унгария.

В предаването "Неделя 150" посланик Андраш Клейн каза, че ако Европа не успее да намали цената на тока, икономиката ни ще се окаже неконкурентна. Той даде и пример как мерките, взети от правителството на Виктор Орбан, са се отразили на унгарските домакинства.

Ако аз като унгарски гражданин и моето семейство си сравни сметката за тока от 2012-а г. с това, което сега плаща – близо 20 процента по-малко плаща. А ако един чужд инвеститор произвежда в Унгария в една фабрика, ако той си сравни разходите за ток за същата работа, с това, което плащаше през 2013-а г. – той плаща 11 процента по-малко. Тези цифри са постигнати постепенно, каза посланик Клейн. 

Цялото интервю с посланик Андраш Клейн чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени