Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът за председател на ЕК Мартин Шулц започна в Париж предизборната си кампания

мартин шулц
Снимка: БГНЕС

Кандидатът на европейските социалисти за председател на Европейската комисия Мартин Шулц започна в Париж предизборната си кампания. Той обеща да се бори за икономическия растеж в Европа и за мерки срещу данъчните измами.

Основната ми битка ще бъде да създам условия за растежа, заяви социалистът Мартин Шулц в речта си като кандидат за председател на Европейската комисия. В Париж пред симпатизанти от Франция и Европа той представи предизборната си програма. Сред основните й точки е приемането на европейска минимална работна заплата, пропорционална на брутния вътрешен продукт на всяка страна, както и борбата с данъчните измами. Едрите спекуланти печелят милиарди и прехвърлят печалбата си в данъчни оазиси, подчерта той. Въпреки критиките към договора от Маастрихт, предвиждащ до три процента бюджетен дефицит, Шулц заяви, че засега няма да се стреми да променя правилото.

Позицията му противоречи на тази на новия лидер на френските социалисти Жан Кристоф Камбаделис, който обяви промяната на договора от Маастрихт за приоритетна тема в кампанията. Мартин Шулц настоява и за харта, гарантираща личните права на потребителите на цифровите технологии, както и за изравняване на заплатите на мъжете и жените в Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна